05. 03. 2023
Završetak često duge zime i doček očekivanog proljeća od pamtivijeka je vezan uz bogate običaje i tradiciju . U to doba pada i najveći kršćanski blagdan Uskrs . Praznici procvata prirode dio su poljoprivrednih kultura od davnina, gdje kultivirane biljke i domaće životinje počinju davati plodove s proljećem.
Iako se slavlje Uskrsa oduvijek povezivalo s kršćanstvom ili židovskim strastima, danas vjerojatno ne postoji nitko tko ne slavi ove blagdane, bili oni vjernici ili ne. Kršćanske tradicije spojile su se s poganskima, a svatko će, kao i za ostale blagdane u godini, pronaći svoj put. A nekoliko slobodnih dana više omogućit će nam uživanje u nadolazećem proljeću.
SAVJET – Pozovite proljeće u svoj dom
Rascvjetana livada, tulipani, makovi, cvrkut ptica i boje koje se polako bude. Kladite se na proljetnu spavaću sobu s luksuznom posteljinom i ukrasnim jastucima u osvježavajućem dizajnu .
Uskrs je karakterističan i po uskršnjim preobrazbama brašna . I nije riječ ni o kakvoj čaroliji, već o tradicionalnom pečenju judaša, mazanca ili omiljene janjetine.
Uskrsni tjedan počinje već na Cvjetnicu , tako da možete zakoračiti u blagdanski dan s tipičnom tradicijom. Pođite s djecom u šetnju i odaberite mačiće koje možete posvetiti u crkvi na spomenutu Cvjetnicu. Daleko je to od geste vjerskog značaja, već širokih narodnih tradicija i običaja. Posvećene mačke trebale bi u kuću donijeti sreću , zdravlje i obilnu žetvu .
Na Grdnu srijedu, prema narodnoj tradiciji, pripremala su se ukusna jela, ali njihov izgled je varao - bila su, ukratko, ružna . Ovako se od slanih jela pripremaju popularne krumpirove palačinke , koje se nakon prženja kidaju na komadiće i trebaju ostaviti dojam ružne hrane. Za djecu se u sličnom duhu pripremaju tradicionalne žemlice ili pečene lepinje koje se također natrgaju na komade i preliju slatkim vrhnjem. I koliko god se spomenuto posuđe trudilo izgledati samoružnije, uvijek se samo prašilo.
SAVJET za kuhinju
Ne zaboravite na tradicionalno uskršnje ukrašavanje kuhinje koje će u kuću unijeti pravi blagdanski ugođaj i boje proljeća koje se budi. Svečanu dasku možete upotpuniti uskršnjim stolnjakom ili ukrasnim stolnjakom . Možete birati između veselih boja upotpunjenih tradicionalnim zečićima i bojanim jajima . Na isti način, možete odabrati jednobojnu opciju , koja će naglasiti čistoću i eleganciju postavljenog stola.
Svake godine Veliki četvrtak započinje razdoblje kada možete sresti dječake s tipičnim klapkama ili zvečkama . Judaši se peku u kuhinji, a idealno bi bilo da se ovo pecivo, upleteno u konopac, poslužuje rano ujutro kako bi se osiguralo dobro zdravlje, ali i zaštita . Ako ćete pripremati judašce, premažite ih medom nakon što ih izvadite iz pećnice. Bit će malo ljepljivi, ali okus je apsolutno fantastičan. Gospoda će svakako cijeniti spomen da se na ovaj dan kuha zeleno pivo iz pivničkih bačvi, što je postalo dio ove blagdanske tradicije.
Veliki petak nosi najveći post u godini. Ako se toga želite držati, idealan ručak je riba . Tko si dosad nije mogao priuštiti ribu, mogao je barem na Veliki petak ispeći pire krumpir u obliku ribe. Ali i gusta juha od kupusa s krumpirom tradicionalno je korizmeno jelo. Na stolovima su se često našli i špinat , razne vrste mahunarki ili slatke okruglice , koje su posebno voljeli najmlađi gosti. Nakon ručka svakako nemojte biti besposličari i krenite u potragu za blagom jer se i najskrivenija blaga u zemlji znaju otvoriti na Veliki petak.
SAVJET za vješte ruke
Ako spadate među one vješte u ručnom radu i sami izrađujete uskrsne ukrase, onda svakako nemojte zanemariti kategoriju dekorativnih tkanina koje nudimo u nekoliko veličina i vrsta . Na proljetnim dekorativnim tkaninama prevladava livadsko cvijeće i nježne boje . Uskrsni praznici uključuju slatke zečiće , uskršnja jaja i piliće .
Goblen stolnjak, šal Uskrs III
Subota je vrijeme za izradu tijesta za uskrsni namaz ili pečenje uskrsne janjetine koja sutradan ne smije nedostajati ni na jednom stolu. Tradicionalna hrana za Bijelu subotu je pečeni uskrsni nadjev . A što je takav nadjev sadržavao? Ovdje s pravom vrijedi ona izreka: "Drug kraj, drugi načini" jer se sastav nadjeva oduvijek razlikovao ovisno o kraju u kojem se pripremao. Ipak, glavni i osnovni sastojci bili su komadići peciva ili peciva , dobro začinjeno meso , divlji ili klasični češnjak , a tu je bila i kopriva .
Ako kod kuće imate dječaka , onda je pravo vrijeme da ispletete uskršnji pompon od vrbovog pruća. Postoje mnoge varijante kako isplesti pom pom i ako ne baštinite pletenje pom poma kao tradiciju, onda će vam pomoći internet na kojem možete lako pronaći video tutorial.
Djevojke pripremaju jaja koja su neizostavni dio Uskrsa. Jaja se mogu bojati, češkati, puhati, lijepiti ili ukrašavati tehnikom špage.
Nedjelja je vrhunac cijelog tjedna i povezana je s velikom velikodušnošću i gostoprimstvom . Na stolu je bila perad i janjetina. Ako obiteljske prilike to nisu dopuštale, onda se janjetina na stolu pojavila barem u slatkoj varijanti.
Najpoznatiji običaj je pomálzka ponedjeljkom , kada momci "pomlađuju" djevojke pletenim tatarima koje su u subotu pripremali od vrbovog pruća. U nekim je krajevima bio običaj, a taj se običaj održao i danas, da djevojke zauzvrat polijevaju mladiće vodom. A momci se polijevaju i vodom poslije podneva, kad je tradicionalna pomlaza. Tipično jelo su i farbana jaja koja se najčešće koriste u izvrsnoj salati od jaja.
17. 12. 2024
Ne morate više brinuti o hladnim noćima! Dopustite da vas mazite mekoćom mikroflanela i uživajte u toplom krevetu. Mikroflanel plahte i plahte sve su…
Pročitaj više11. 12. 2024
Božić je iza ugla , možda ste već zamotali svoje darove, ali što je s vašim kućanstvom? Kako bi atmosfera bila zaista čarobna, isplati se dotjerati…
Pročitaj više29. 11. 2024
Došašće, razdoblje od četiri tjedna prije Božića, vrijeme je iščekivanja, promišljanja i pripreme za najveće blagdane u godini. Kroz povijest je…
Pročitaj više25. 11. 2024
Božić, najčarobniji blagdan u godini, ne donosi samo dane odmora i veselja, već i bogate tradicije koje su se mijenjale kroz stoljeća. Jedan od…
Pročitaj više